İzmir-Çeşme
Ülkemizin bir çok şehri ve kasabası gibi Çeşme de tarih kokar; antik çağda önce Giritliler sonra İyonyalılar buraya yerleşmiş. Romalılar buraya Kysus adını vermiş ve Çeşme limanı İpek Yol'un son noktasıymış; Italya'ya giden gemiler buradan ipeklerini, baharatlarını ve Doğu'nun diğer zenginliklerini yükler yelken açarmış.
Buranın şarabı da çok meşhurmuş; Cenevizliler o yüzden 14. yüzyılda burayı koruma amaçlı bir kale inşa etmişler (mevcut Çeşme Kalesi 18. yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edilmiştir). Sonra 1566 senesinde Osmanlı İmparatorluğu buraya el koyduğunu bildirmiş ve geçen yüzyıllar Çeşme'nin önemini azaltmış. Önce Çeşme limanı önem açısından yerini İzmir limanına bırakmış ve sonra mübadelede gelen göçmenler şarap üretimini durdurup memleketlerinden bildikleri tütünü ekmişler. Ancak Çeşme toprağı tütünü beğenmemiş ve bundan sonra Çeşme'de ne tütün yetişmiş ne de şarap üretilmiş.
18. yüzyılda İzmirli zenginler Çeşme'yi farklı amaçlı geliştirmeye başlamış; bu yörenin paha biçilmez denizi, sahilleri ve termallerinden haberdar olan zenginler burayı yazlık amaçlı kullanmaya başlamış. Son 20 seneye kadar da Çeşme Izmir'in yazlık bölgesi olarak sakinliğini, dinginliğini korumuş. Süper modern otoyol inşasından sonra bile Çeşme çok büyük hızla gelişmemiş, halen yavaşça, temkinlice gelişmesini sürdürüyor. Sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın en güzel sahilleri ile boy ölçüşebilecek bu bölge turizm açısından en önemli bölgelerimizden olmuş, yakın gelecekte de değerini hızla arttıracaktır
Günümüzde Çeşme kalitesini koruyarak yeni mekanlara kavuşuyor, Çeşme'ye bir kere gelen yine gelmek için can atıyor. Beach Club'ları ile, yeni 5 yıldızlı otelleri ile, son 10 yılın gelişen güzel kasabası Alaçatı ve butik otelleri ile, enfes restoranları ve eğlence mekanları ile Ege'nin gözdesi. İstanbul'dan uçarak İzmir'e 45 dakikada, oradan da otoyol ile Çeşme'ye sadece 45 dakikada varabileceğini keşfeden İstanbullu turist son yıllarda Çeşme'yi tercih etmeye başladı. Yurtdışından kaliteli turist kesimi de Çeşme'yi keşfediyor. Ve son olarak da kruvaziyer turizmi başlıyor.
Çeşme: Türk turizminin parlayan yıldızı.
NOT: Daha Fazla Fotoğraf İçin ;http://anthonysphotoworld.blogspot.com.tr/p/izmir-cesme.html
Yorumlar